Du er her:

TIMO-talks I

De gjorde verden større!

TIMO-Talks samlede mere end 200 mennesker i kirkerummet. Alle var de kommet for at høre, om tre talere og en musiker kunne leve op til arrangementets lovning på at gøre verden større. - Et koncept skåret over det populære TED-Talks.

”Det var et friskt pust ind i hverdagen – meget inspirerende!”
”Selvom jeg ikke normalt er til accordion-musik, så blev jeg overrasket”
”Det var meget åbnende for bevidstheden”

Folk er på vej ud fra kirkerummet i Timotheuskirken en mørk vinteraften i januar. De fleste taler begejstret sammen om aftenens oplevelse. Men det er som om, kulden ikke bider, for de sidste næsten tre timer er gået i forrygende selskab med sognepræst Jesper Engholm, filosoffen Anders Fogh Jensen, fysikeren Ask Emil Løvschall-Jensen og ”Hjerneforskeren” Peter Lund Madsen. Alle har de givet deres bud på, hvordan man kan gøre verden større: gennem myterne, via fysikken eller gennem hjernen.

”Ja, det er jo som om, det er juleaften, når man kigger ud over sådan en fyldt kirkesal” sagde sognepræst Jesper Engholm og fortsatte: ” Det er selvfølgelig ikke gratis at lave TIMO-talks, så jeg skylder også at sige ”kære medlemmer af den danske Folkekirke” – I har betalt!” Kirke er nemlig noget, vi giver til hinanden.”

Tro og videnskab
”Myten er større end det, det enkelte menneske kan fortælle” fortalte Anders Fogh Jensen. Og selvom sognepræst Jesper Engholm ikke var enig i alt, hvad filosoffen sagde, så mener han som arrangør, at det er vigtigt at bringe andre temaer ind i kirkerummet:

”I Timotheuskirken ser vi ikke tro og videnskab som modsætninger. Både kristendommen og naturvidenskaben kan give os blik for, at vores liv og verden er fantastisk fascinerende og større, end vi kan forestille os.” siger sognepræst i kirken, Jesper Engholm, som er arrangør af endnu en TIMO Talks den 1. oktober, hvor nye inspirerende mennesker vil få taletid i kirken.

”Hvorfor – og hvordan – er livet opstået?” spurgte fysiker Ask-Emil Løvschall-Jensen. ”Ja, det får man mange gode svar på her i kirken om søndagen,” var hans indledning til en kompleks, men fængende fortælling om CERN’s opdagelse – og hans egen undersøgelse - af Higgs-partiklen.

En direkte vej til vores følelser
Andreas Borregaard var aftenens musikalske indslag på sin accordion. Han bekendtgjorde, at musikken omgås vores intellekt og er en direkte vej til vores følelser – en sandhed, publikum fik at mærke, da nummeret ”From The Deep” flød ud gennem Borregaards nærmest organiske instrument. De fleste var enige om, at musikken åbnede sanserne og gjorde, at aftenens mange ord fik flot med- og modspil.

Peter Lund Madsen sluttede aftenen af med at forsikre publikum om, at langt størstedelen af det, vi oplever som virkelighed, faktisk bare er hjernen, der digter.

”Jeg håber, at talerne denne aften var med til at gøre publikums verden en lille smule større, at de måske fik folk til at se sig selv og vores verden i et nyt lys, og at de flyttede os lidt ud af vores vante tankegange og fasttømrede holdninger til os selv og den verden, vi lever i”, siger sognepræst Jesper Engholm, der havde prioriteret at give publikum mulighed for at tale sammen og diskutere talernes oplæg i en pause i arrangementet. Han fortsætter: ”Hvis de gjorde, så har aftenen været en succes, og jeg glæder mig til at invitere til endnu en TIMO-Talks den 1. oktober. Derudover vil der i tillæg være en række af Kirkegaard forelæsninger, alternative gudstjenester samt mange andre spændende arrangementer her i kirken i år.”

”Vi håber jo, at vi med gudstjenester og arrangementer kan åbne vores verdenssyn, så det også kan rumme kristendommens budskab. At vi, når vi får beskrevet verden, som vi fik denne aften, får en mulighed for at åbne os mod den religiøse og åndelige dimension i tilværelsen.”

De mere end 200 mennesker, der deltog denne råkolde vinteraften så i hvert fald inspirerede ud, da de forlod kirken.

Billeder fra aftenen